Nieuws vanuit het schepencollege•Boeken hoofdbibliotheek•Plaatsen kunstwerk•Kampvervoer voor jeugdverenigingenNieuws vanuit de gemeente•Eikenprocessierups: wat je zeker moet weten!•Geniet van je prachtige tuin door kringlooptuinieren!•...

Nieuws vanuit het schepencollege
Boeken hoofdbibliotheek
De jeugdcollectie van de hoofdbibliotheek in Heist-centrum zal dit jaar uitgebreid worden met een pakket boeken ter waarde van 15.000 euro. Het college stelt drie boekhandels aan die elk zorgen voor de levering van een partij fictie- en non-fictieboeken.

Plaatsen kunstwerk
Ter gelegenheid van hun themaconcert op 6 en 7 oktober 2012 wil KF De Ware Eendracht uit Schriek een kunstwerk oprichten met de bedoeling dit langs de openbare weg tentoon te stellen. KF De Ware Eendracht stelt voor om het kunstwerk, met een gewicht van 150 kg en een hoogte van 3 meter, langs de Leo Kempenaersstraat te plaatsen, meer bepaald ter hoogte van het vroegere gemeentehuis. 

Het college gaat hiermee akkoord en verleent toelating tot het plaatsen van het kunstwerk vanaf 24 juni (start kermisweekend) tot en met 7 oktober. De nodige veiligheidsmaatregelen moeten wel in acht genomen worden. Op zondag 24 juni om 11.15 uur zal het kunstwerk officieel onthuld worden.

Kampvervoer voor jeugdverenigingen
Elke erkende Heistse jeugdvereniging kan een beroep doen op de gemeentelijke technische dienst voor het vervoeren van kampmateriaal naar de kampplaats. Jeugdverenigingen die op kamp gaan moeten hiervoor een aanvraag indienen bij de jeugddienst. 

Het college keurt de vervoersopdrachten van 11 jeugdverenigingen goed. De technische dienst zorgt voor de verdere planning en het vervoer.
Nieuws vanuit de gemeente

Eikenprocessierups: wat je zeker moet weten!

Sinds enkele jaren kan het gebeuren dat onze gemeente tijdens de zomermaanden geplaagd wordt door processierupsen. Vraat aan eikenbomen en jeukhinder bij omwonenden zijn de meest bekende gevolgen.

Hoe herken je een eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen trekken “in processie” vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten. Tussen half april en begin mei komen de oranjeachtig gekleurde jongen uit de eitjes. Omdat zij nog geen brandharen hebben, is er dan nog geen risico op hinder. Na de derde vervelling, die doorgaans start rond half mei, krijgen de rupsen hun 700.000 microscopisch kleine brandharen en zorgen zij voor problemen. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen! Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Welke problemen veroorzaken de rupsen?

Wie ooit in aanraking kwam met de brandharen van de processierups herinnert zich wellicht de huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Dit is het gevolg van een lokale ontstekingsreactie. Deze klachten verdwijnen meestal zonder behandeling binnen twee weken. Bij hevige irritatie kan een anti-jeukmiddel eventueel verlichting geven. Gezondheidseffecten ter hoogte van de ogen of de bovenste luchtwegen zijn eerder zeldzaam. Bij ernstige gezondheidsklachten neem je best contact op met de huisarts. 

Grote groepen processierupsen kunnen eikenbomen volledig kaal eten. Gezonde bomen ondervinden weinig hinder van een eenmalige vraat omdat de rupsen de knoppen niet eten. De eikenbomen krijgen tijdens de zomer of het volgende jaar opnieuw bladeren.

Wat doen bij overlast?

Als je op privédomein last hebt van eikenprocessierupsen of hun schadelijke nesten, vermijd dan om ze aan te raken of ze zelf te bestrijden.  Gebruik zeker geen insecticiden want deze middelen hebben geen effect op de irriterende haren en zijn schadelijk voor de mens en het milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger is eveneens geen goed idee omdat de haren van de rupsen dan via de lucht verspreid geraken.

Wat je wel kan doen is de rupsen en nesten laten verwijderen door een curatieve bestrijding. Deze bestrijding houdt in dat de rupsen en nesten al naargelang de techniek van de aannemer worden verbrand en/of opgezogen of manueel worden weggehaald. Heist-op-den-Berg heeft samen met gemeenten Grobbendonk, Nijlen, Herenthout en IOK dit jaar een samenaankoop voor curatieve bestrijding van eikenprocessierupsen op privédomein georganiseerd. Hier kan je de prijzen en voorwaarden van geselecteerde firma‘s raadplegen om zo een bewuste keuze te kunnen maken. Je kan voor meer info ook altijd terecht op de milieudienst van de gemeente of bij IOK (014 56 42 69).

Vooraleer een aannemer te contacteren, controleer je best wel eerst dat de rupsen in je tuin echt wel eikenprocessierupsen zijn. Je kan hiervoor de website van de provincie Antwerpen raadplegen: http://www.provant.be/leefomgeving/natuur_en_landschap/eikenprocessierupsen/.

Vanaf 2012 zal het gemeentebestuur uitsluitend nog eikenprocessierupsen verwijderen op het openbaar domein. Contacteer hiervoor de brandweer van Heist-op-den-Berg op 015 24 90 33.

Meer info

www.iok.be
www.eikenprocessierups.be
 
 

Geniet van je prachtige tuin door kringlooptuinieren!

Tijdens de zomermaanden ga je weer heel wat tijd doorbrengen in je tuin. 
Wist je dat je alle tuin- en keukenresten kunt omtoveren in kostbare grondstof? Dankzij de magie van de natuur die van groenafval duurzame compost maakt. Of door zelf een creatieve bestemming voor je tuinresten te bedenken en zo de kringloop in je tuin te sluiten. 

Ontelbare wriemelende beestjes zetten in het compostvat de tuin- en keukenresten om in humusrijke compost. Compost die de haagplanten beter doet wortelen en ze kracht geeft om elk jaar opnieuw jonge scheuten en frisgroene blaadjes te vormen. 
De Heistse compostmeesters organiseren 3 infomomenten tijdens juni-compostmaand.

Op zaterdagen 2 en 23 juni 2012 kan je van 9 uur tot 12 uur terecht in de tuin van Eddy Timmermans, gelegen tegenover woning Vildersweg 8 in Wiekevorst. Info op 0478 47 78 59.

Op zondag 17 juni 2012 van 14 uur tot 17 uur kan je terecht op de demoplaats van de Campus Hof van Riemen, bereikbaar via de Hof van Riemenstraat. 

Info
- milieudienst, tel. 015 23 74 00 
- website www.junicompostmaand.be
 
 

Opendeurdag Heistse academies op 23 juni

Op zaterdag 23 juni openen zowel de teken- als de muziekacademie hun deuren voor het grote publiek. Leerlingen, ouders, vrienden, familie en geïnteresseerden kunnen terecht in het hoofdgebouw in Heist-Centrum, Oude Godstraat 8 in Heist-op-den-Berg

- tekenacademie: van 10 tot 17 uur
- muziekacademie: van 13.30 tot 17 uur.

In de academie-cafetaria kan je na je bezoek op adem komen met een verfrissing en een hapje.

Open ateliers met instapmoment en contactdag in de tekenacademie

Voor de leerlingen die willen starten in de middelbare graad - vanaf 12 jaar - wordt om 13.30 uur een rondleiding gegeven. Ook de ouders kunnen dan nader kennismaken met deze studierichtingen. Gedetailleerd programma en info ter plaatse.

Onze afdelingen tonen zich mét of zonder kader, in alle eerlijkheid aan de nieuwsgierige bezoeker. Wens je meer inlichtingen over het brede aanbod, dan is deze dag een uitgelezen kans. Wil je zelf aan de slag en eens kijken of onze beeldende kunsten jou zouden liggen, noteer dan alvast 8 september voor onze 'proef-dag': 'Ben jij van d'Academie?' Een dag waarop je gratis én naar keuze kan proeven van ons volledig aanbod en meteen je talenten kan botvieren.

Ook het filiaal in Putte houdt in de voormiddag opendeur van 10 tot 12 uur: een moment om de werken van iedereen te bewonderen, een babbel te doen met het team of gewoon al inschrijven voor het volgende schooljaar.

Opendeur– en infonamiddag muziekacademie

Voel je het kriebelen om volgend schooljaar te leren dansen, vertellen, voordragen, acteren, of om een muziekinstrument te leren bespelen? Dan kom je best een kijkje nemen in de muziekacademie. 

Op het programma staan:
- een instrumentenrondo: leraars stellen hun instrumenten voor om 14 uur
- info over de studierichtingen dans, woordkunst (toneel, voordracht en welsprekendheid) en muziek
- mogelijkheid tot (her-)inschrijven

In het filiaal van Putte is er dezelfde dag een opendeurvoormiddag tussen 9.30 en 12 uur met een instrumentenrondo om 10.30 uur.

Info

- Gemeentelijke Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten, tel. 015 24 87 82, mail acabeeld-hodb@telenet.be, website www.tekenacademie-hodb.be
- Gemeentelijke Academie voor Muziek-Woord-Dans, tel. 015 24 67 94, website http://home.scarlet.be/muwodaheist